Kako povećati produktivnost tima i da li radni prostor pomaže

Featured image
Motiv je uvek bio ključan u poslu, poslovanju i u produktivnosti jednog biznis tima. Ambicija je uvek ekvivalent onoga što taj posao nudi i razvija. Ako imamo progres u samoj kompaniji njen tim je takođe produktivan i pun inovativnih rešenja. Nije lako držati konstantu i večito biti na visini zadatka nekada čoveku treba dodatnog elana, tada je oslonjen jedino na kancelarijski prostor i eventualni kolegijum oko njega. Imajući ovaj faktor u vidu, predstavljamo korisne savete kako povećati produktivnost tima uz unapređenje radnog prostora i ambijenta, ali i savete o organizaciji posla i upravljanja vremenom koji su višestruko dali rezultat u brojnim primerima svetskih kompanija.

Unapređenje i uređenje radnog prostora kao faktor produktivnosti

Današnja poslovna logistika ne ide samo na usmeravanje svojih zaposlenih ka tržištu i njegovim potencijalima već itekako radi na poboljšanju uslova u radnim prostorijama. Dizajn i stil u radnim prostorijama nametnuo se lagano i dao odgovor na ključno pitanje - Kako postaviti normativ u poslovanju ako nema uslova? Radni sektor koji je stalno prisutan u kancelariji i tu provodi svoje vreme, često dođe u konflikt sa vremenom i pažnjom. To nije do kolektiva ili radne nestabilnosti, to je do samog ambijenta. Ako želimo nešto postići moramo u određenom delu nešto i uložiti, a to je malo truda, kreativnosti i mašte. Kancelarijski prostor prvo što treba da ponudi jeste udobnost i fleksibilnost.

Estetika i vizualnost

Drugi deo odgovora na koji kancelarijski nameštaj treba dati odgovor je inovativnost, koncept i forma u kojoj je on izrađen. Minimalistički princip kod radnog nameštaja je doživeo potpunu evoluciju i doveo do spoznaje da kancelarija može bit itekako inspirativna. Kancelarijske stolice su sada potpuno promenile način dosadašnjeg shvatanja, izmenile i poboljšale radne uslove. Ergonomske, laboratorijske, radne fotelje i mnoštvo drugih stolica brinu se da vaše zdravlje bude primarno. ergonomske stolice Vizualnost je nešto što će podspešiti kreativnost, dati elan, usmeriti neko poslovanje ili pak dati krajnji pečat o nekoj kompaniji. Estetika je nauka, a mi ljudi vizuelna bića kojima će u memoriji ostati slika najlepšeg radnog prostora i vraćaćemo se tu puni energije jer se osećamo prijatno.

Kako radni prostor pomaže kada radna atmosfera nije dobra?

Kada se određena firma ili kompanija pobrine da radni prostor izgleda po meri i ukusu, tu je tim koji radi i funcioniše u pomenutim kancelarijama. Nije uvek sve idealno kod radnih grupa i timova, svako ima možda drugačiju viziju ili pak dolazi do malih nasporazuma. Tada se i najmanja tenzija među kolegama preliva na radni deo i oseća se nelagoda. Velike firme u napredku i zamahu na tržištu uvidele su problem i rešle ga na najednostavniiji mogući način. Zaposlenima su u radnom sektoru napravili odeljak za free time, svakom je potrebna neka dodatna pauza i vreme za sebe. Još ako u to sve uklopimo i omiljeni napitak, optimizacija nakon desetak minuta je gotova. Spremnost da se vrati u radni prostor je tu, a timu je više nego potreban osveženi kolega koji sa dozom energije pristupa poslovnom zadatku.

“World Class Productivity” program - odgovori i monitoring

Da sve ovo nije samo olako shvatanje potvrdili su i eksperti Klaus Helmrih iz Švedske i Sagamoto Šigejasu iz Japana koji su radili i kreirali program WCP (World Class Productivity). Program koji svoj način delovanja svodi na klasu produktivnosti širom sveta i brine o evolutivnim podsticajima unutar korporacija. Rukovodstvena struktura, poslovanje, proizvodnja i usluge uključene su u podsticajni razvoj i praćenje od strane ovog programa. Konkretan program sproveden je u Švedskoj na oko 25000 projekata, Singapur ga je sproveo u delo na nekih 70000 preduzeća. Nacionalni interes u ostvarivanju boljih rezultata kod uposlenih zaokupirao je pažnju Japana, Italije, Engleske, Kine, Holandije, Srbije... Ove zemlje su sprovele u delo ono što je mnogima u interesu a to je samoodrživost kolektiva i njegovo napredovanje kroz ciljano tržište. Dve godine koliko je praćena učinkovitost programa u Švedskoj, poboljšanje se ogledalo u 50 odsto u korist WCP-a. Sam program je zaživeo i u Srbiji kao eksperiment. Centar za produktivnost iz Novog Sada je pratio učinkovitost i delotvornost programa primenjenog na zaposlenima i rezultati su bili veći nego očekivani, progres je porastao za oko 120 posto, a sve nekvalitetne realizacije i škart tokom proizvodnje smanjio se za oko 50 odsto.

Upravljanje vremenom je ključan faktor

Pomenuti program za povećanje produktivnosti se pokazao delotvornim jer je razgraničio posao i adekvantnu pauzu. Učinkovitost je gledana iz ugla samog vršioca dužnosti i posvećeno mu je vreme da se sagleda problem opadanja radne snage. Preneseno značenje je da je fokus bio na samom zaposlenom, a ne na krajnjem proizvodu. To je rasteretilo samog radnika i dalo mu je prostora i volje da da maksimum od sebe. Krajnji ishod bio je neverovatan za tri meseca rada po tom ključu, povećana je produktivnost rada za 50%. vreme je relativno i ako se dobro iskoristi ume da bude siguran saveznik.