Unapredite rad svog tima pravilnom motivacijom

Featured image
Danas je kolektiv jedne firme istovremeno i stub te firme, koji sa sobom nosi određene odgovornosti i benefite. Sposobnost funkcionisanja u timu, kao i želja za učešćem u timskom radu jedan je od osnovnih parametara prilikom apliciranja za posao u mnogim kompanijama. Iz ovih razloga se pitamo koliko je zapravo bitno imati dobro integrisan tim koji svojim radom donosi pobede na konkurentnom tržištu i da li je to do samog tima ili do kompanije?

Integrisan tim kao osnova za uspeh

Da li smatrate da je Vaš tim najbolji i najkonkurentniji na tržištu? Tim je uspešan onoliko koliko unutar samog tima postoji dobra komunikacija i kvalitetna međusobna interakcija. Najbolji kolektivi nisu oni koji poseduju najkvalitetnije pojedince u određenom segmentu poslovanja. Najuspešniji timovi, oni koji uspevaju da nadigraju tržište su oni koji zajedničkim snagama udruženo igraju dok ne ostvare pozitivne rezultate. Sport je uvek idealan za ilustrovanje ovakvih situacija, pa je dobar primer italijanski odbojkaški klub Beneton Trevizo, koji je devedesetih godina osvojio svetsko prvenstvo. Nakon takvog uspeha vodeći ljudi i menadžment odlučuju da investriraju u najbolje igrače. U tadašnjoj istoriji ugovori od preko milion dolara u svetu odbojke nisu postojali, a tada se prvi put za potrebe ovog kluba kupuje pet najboljih igrača i svakom je ugovor određivao zaradu od preko milion dolara godišnje. Ekipa Beneton Treviza je nakon kupovine imala najkvalitetnije igrače u tom momentu, na svetu. Međutim, desilo se nešto jako poučno nakon tog transfera, a to je da  klub pet godina nije odneo nikakvu pobedu, odnosno pet godina nisu ostvarili nikakav značajni rezultat. Menadžment se tada odlučuje da proda tri i kupi dva druga igrača koji su bili poznati po timskoj igri. Nakon toga, Beneton Trevizo počinje tri godine za redom da uspešno pobeđuje. Prva postavka jeste imala kvalitetne ljude ali individualce, ljude koji najbolje funkcionišu samostalno i koji nisu dobri timski igrači. Pokazalo se da individualno raditi u kompaniji koja jedino timski može da uspe, je pogubno za celokupni radni kolektiv. Saradnja među kolegama i napori koji se ulažu moraju biti srazmerni i zahtevaju se od svakog od zaposlenih. Mladi tim na poslu.

Kancelarija kao uporište dobrih ideja

Današnja kancelarija je u potpunosti podređena pojedincu, odnosno njegovom radnom mestu, i organizuje se tako da mu na sve načine pruža kompletnu podršku. Primer su prilagodljivi, fleksibilni stolovi i njihove radne površine, kao i ergonomske stolice koje prate liniju kičmenog stuba zaposlenog. Celokupan zdravstveni aspekt je ispoštovan i potreba da se osećamo ugodno dok radimo, sedeći u udobnim ,kvalitetnim stolicama. Ako je radno mesto već prilagođeno pojedincu tako da mu na svaki mogući način olakša duge sate na poslu, pojedinac je dužan da svoje kvalitete podari kolektivu jer će jedino tako skup svih vrlina jednog tima doći do izražaja. Uspeh se neće desiti ako, recimo, jedan resor svoj deo posla obavi i prepusti dovršavanje posla drugom koji je odgovoran. Uspeh će izostati jer je izostala kolektivna svest o obavljenom poslu ili poslu koji se obavlja. Zato se timski igrači u svetu sporta jako cene jer umeju da osveste kolektivnu odgovornost.

Kreativni razgovori sa kolegama kao temelj kvalitetne saradnje

Sve je manje razgovora i međusobnog povezivanja među radnim kolegama, i sve je više individualiteta. Ovo je osnovni razlog neuspeha jedne kompanije na tržištu. Kada se osvesti kolekiv i kada taj isti kolektiv shvati ulogu tima i svoju ulogu u tom timu, tada počinje napredak. Zato je bitno da se iznese problem koji usporava rad i zajednički reši. Razgovor je bitan pomak u rešavanju globalnog kompanijskog uspeha. Tim je jezgro jednog sportskog kluba, kompanije, fabrike, i ako je on bolestan ili unutar sebe ima konflikte onda je celokupno rukovodstvo u problemu. Svaki uspeh kreće tako što se preispita neuspeh koji je poslenji usledio. Kada spoznamo uzrok negativnog bilansa i priznamo sebi da nismo kao kolektiv dali sve od sebe, tada smo spremni za drugo poluvreme. Od tog momenta tim je spreman za sve izazove koje nameće tržište i prepreke koje mogu nastati.